Historie

Historie

Historie Paleis op de Dam

Het oudst bekende van dit Rijksmonument dateert van 1575, dit is het eerste jaar dat er schoorsteenbelasting geheven werd. De fraaie gewelfkelders dateren uit deze periode en zijn nog steeds in uitmuntende staat. Ten tijde van de gloriedag van de VOC werden hier de wijnvaten zo van de schepen in het dok naar binnen gerold.

In deze periode waren het nog twee verschillende panden, genaamd “Het vliegend Hert” naar één van de VOC schepen en “La Rochelle” naar de Franse handelsplaats waar o.a. de wijn vandaan verscheept werd.
In 1845 werden de twee panden samengevoegd tot één pand, daarbij werd er een nieuwe voorgevel opgetrokken en aan de achterzijde werd een koetshuis gerealiseerd. In hoogtijdagen reed de koets van de bewoners door de royale entree via de binnentuin naar het achtergelegen koetshuis.

Opdrachtgever van deze samenvoeging was familie Boddaert. Pieter Boddaert vestigde zich in 1644 in Middelburg en was actief als koopman op de Levant (West-Azie) en Spanje. Tevens was hij bestuurder van de VOC en WIC. Zijn afstammelingen bekleedden in de 17e en 18e eeuw belangrijke functies in het bestuur van de stad Middelburg en de provincie Zeeland. Tevens waren zij bewindhebbers van de WIC en de VOC en dreven handel.

Begin 20e eeuw werd het pand verkocht en in gebruik genomen als Handelsavondschool en in 1953 werd de christelijke hbs er gevestigd.

Vanaf medio jaren ’70 diende het pand als opslag voor de firma Bergwerff. Deze firma handelde in biljarts, gokkasten en café inventarissen.

Toen de huidige eigenaar het pand in 1989 verwierf was er dan ook al jaren geen onderhoud gepleegd en volgde in eerste instantie een jarenlange restauratie. Waarna in 1992 Willem’s Winkel antiek & interieur haar deuren opende.

Sinds 2009 wordt het gebouw als kantoor en winkelruimte verhuurd.